dijous, 17 de novembre del 2022

Batman: La broma asesina

 



Guió: Alan Moore. Dibuixos: Brian Bolland.
Editorial: Ecc Ediciones. (2009).

Una obra intensa, fosca i que va ser creada l'any 1988 constituint-se com una autèntica referència del còmic de superherois nord-americà. Un thriller psicològic que juga amb la delicada i fina línia que separa el bé del mal, la bogeria del seny. El còmic ens presenta la figura del Jocker, els seus inicis de fracàs com a pallasso, el seu internat en un manicomi, i la trobada amb Batman, on s'estableix un diàleg molt interessant entre dos personatges fóra de la llei i els esquemes socials. L'obra va guanyar els Premis Eisner com a millor novel·la gràfica, millor guionista i millor dibuixant l'any 1989. 
Les escenes de l'assassinat i violació de la filla del cap de policia, Bàrbara Gordon, són especialment dures, i fins i tot, el mateix Alan Moore va manifestar estar no massa content amb aquest passatge tan explícit. En aquesta nova edició el dibuixant Brian Bolland és l'encarregat d'acolorir les vinyetes, en la primera edició va ser John Higgins, i ara el còmic resulta més imaginatiu i pertorbador. El disseny i l'organització quasi matemàtica i regular de les vinyetes és un segell especial d'aquest dibuixant que ja havia fet una altra obra monumental, Watchmen. 
Resulta una obra per a estómacs poderosos i disposats a gaudir d'aquests dos boixos que deixen un final completament obert perquè el lector faci les seves teories. Personalment, quan penso en el Jocker, ara veig a Joaquin Phoenix en la meravellosa pel·lícula dirigida per Tood Phillips, que s'apropa molt al personatge torturat creat per Alan Moore fa quasi trenta-cinc anys.
L'acudit del final de la narració que conta el Jocker a Batman és realment surrealista i hilarant. No us el perdeu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada