dijous, 5 de desembre del 2019

Canvi de guàrdia


Autor: Pere Antoni Pons.
Editorial: Viena Edicions. (2019).

La trobada d'aquest llibre va ser fruit d'una de les meves recerques a la secció de llibres de poesia de la biblioteca Marta Pessarrodona. Hi passo sovint, fullejo unes quantes obres, i me'n porto algun quan em desperta curiositat o m'enganxa pel seu ritme o el que diu.
Canvi de guàrdia va guanyar el Premi de Poesia  Catalana Josep Maria  López- Picó, de la Vila de Vallirana 2018.
Dins del llibre podem trobar poemes molt diferents entre si, tant per la temàtica, com per la seva construcció. Així, trobarem poemes íntims i poemes que ens parlen del món, poemes d'amor i poemes de mort, poemes volcànics i poemes reflexius. Com diu el mateix autor: "Si a la vida hi ha moments de tot i per a tot, com no hi hauria d'haver de tot i per a tot en un llibre de poemes?
El jove autor ja ha escrit tres llibres de poemes més, un de converses i tres novel·les. També col·labora en diferents diaris i revistes.
Us deixo cinc cèntims de la seva poesia:
"Subestimes les ganes de fer mal/dels altres, no perquè tinguis cap fe/ en les seves ambigües intencions, /sinó perquè la seva incompetència/ -així ho creus-et fa d'escut protector. / Quan veuràs que solen ser menys temibles/ els trets dels malvats que els martells dels ximples?"
"Les obres d'art són tombes de la vista/ si quan hi ets davant no t'hi va la vida"
"El fracàs és un dels ports fascinants del viatge"
"No és el purgatori, però s'hi assembla: / una plaça o un cafè plens a vessar/ de petulants poetes carronyaires/ que no cagarien versos decents/ ni després d'haver escurat tots el ossos/ d'una biblioteca d'obres mestres"
Només us he deixat quatre petites mostres d'aquest llibre, però hi podeu trobar molts més poemes interessants que inviten a la reflexió. Curiosament tancaré l'entrada amb el poema que fa de pròleg del poeta Franz Kline que em va sorprendre per la seva potència:
"Els blancs, és clar, es tornen grocs, /i molta gent t'ho fa veure, saps? /Volen que el blanc sigui blanc per sempre. / A mi no em molesta si és blanc o no. / Segueix sent blanc, si ho compares amb el negre."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada