diumenge, 13 de desembre del 2020

Alma negra

 


Autor: Joseph Conrad.
Editorial: Ediciones Espuela de Plata. (2006).

Un llibre petitet de format i de nombre de pàgines, però una autèntica meravella. Les cent cinquanta pàgines són un autèntic viatge al terror. L'obra descriu el viatge del mariner Charlie Marlow que s'endinsa dins d'una selva asfixiant, remuntant un gran riu en forma de serp. L'objectiu és trobar a Kurtz, un traficant d'ivori que s'ha desentès de la seva empresa, i que s'ha convertit en una mena de déu pels indígenes. El viatge es converteix en un descens als inferns amb imatges d'un terror macabre i dantesc. La sensació de pèrdua de qualsevol referència d'espai en tot el viatge, crea una angoixa al llarg de tota la narració, i dóna una dimensió sobrehumana  i d'ubiqüitat  al monstre Kurtz.
No vaig poder allunyar-me gaire de les imatges de la pel·lícula "Apocalypse Now". El film de Francis Ford Coppola és una adaptació lliure d'aquesta obra, i d'una altra obra seva: "Al cor de les tenebres". El paper de Kurtz és una representació absoluta del mal, que interpreta Marlon Brando. És el problema de l'impacte de les imatges, que de vegades et condicionen la lectura d'una obra que hagis pogut veure al cinema.
L'escriptor polonès, nacionalitzat anglès, va ser el creador d'una nombrosa obra que combina el romanticisme i la tradició clàssica, però sense allunyar-se del realisme. Compta amb veritables icones de la literatura d'aventures com "Lord Jim", "El dol", "L'agent secret" o "Els Hereus".
Un llibre que es llegeix de principi a fi amb passió i desig de continuar un viatge al cor fosc i tenebrós de la nostra ànima negra. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada