dissabte, 26 de desembre del 2020

El test

 



Autor: Sylvain Neuvel.
Editorial: Mai Més. Col·lecció Catxap. (2020).

És una novel·la molt curta, té poc més de cent pàgines. La seva escriptura en primera persona, descriu com el protagonista, l'Idir, s'enfronta a un test de ciutadania per poder pertànyer al primer món, a la Gran Bretanya. Ell vol que la seva família tingui una oportunitat de viure en pau, lluny del desastre de la seva terra. El test s'inicia amb una sèrie de preguntes absurdes que ni els anglesos podrien contestar, però l'Idir s'ha preparat a fons perquè el seu destí està en joc. Tot canviarà sobtadament, el test pren un gir inesperat quan se li concedeix el poder de decidir sobre la vida i la mort. Com decideixes quan has de triar qui viu i qui mor?, i quan no donar la resposta significa la mort de les dues persones? Una novel·la angoixant al voltant de la migració, de les fronteres, dels sense papers, de l'absurd món on vivim i que actua amb menyspreu i estupidesa, conscient del seu propi declivi. L'autor pren paper a favor dels refugiats, però de manera humana i raonada, lluny de ser un panflet.

L'autor té un doctorat en lingüística de la Universitat de Chicago, ha donat classes a l'Índia de lingüística, i ha treballat com a enginyer de software a Mont-real, però ha obtingut la fama com a autor de la sèrie: Themis Files: Sleeping Giants, Waking Gods i Only Human.

El llibre està dedicat a "la bona gent", ja és una declaració de principis, i es tanca amb una declaració en contra de l'existència dels Centres d'Internament d'estrangers, un invent infernal de les societats d'un capitalisme salvatge i excloent. Una obra sobre un futur distòpic, massa proper a la realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada