divendres, 28 de gener del 2022

Esclavos de Franco

 



Autor: Chesus Calvo.
Editorial: GP Ediciones. (2019).


Quan es parla de camps de concentració, la nostra ment acostuma a viatjar als inferns organitzats pel Tercer Reich alemany, però sota la dictadura de Franco van haver-hi més de tres-cents espais destinats al càstig, els treballs forçats i la mort de molts republicans. Es calcula que a prop del milió de persones van passar per aquests camps entre els anys 1936 i 1959. Molts d'ells i d'elles no van sortir vius.
Curiosament en Alemanya molts dels internats als camps de concentració han rebut, anys més tard, una indemnització per part de l'Estat. A Espanya no. 
La gran part dels presoners eren combatents republicans, tanmateix també van entrar persones que van ser acusades per enveges, odis veïnals, disputes de patrimoni. Tot va ser aprofitat pels vencedors feixistes.
El còmic descriu les condicions infrahumanes dels camps de treball, el parany d'una promesa reducció de condemna que moltes vegades no arribava, la fam i les malalties, i els càstigs físics i psicològics que van patir en el silenci de l'Espanya de la dictadura del cabdill Franco.
L'il·lustrador Chesus Calvo en aquesta ocasió també és l'autor d'aquesta dura obra. Va iniciar les seves passes en el còmic fa deu anys, ha publicat quatre obres, dues d'elles amb col·laboració de dos guionistes, i continua la seva tasca d'il·lustrador de llibres i cartells. El seu dibuix crispat i esquinçat és una magnífica eina per aquest testimoni d'una veritat que de vegades el sistema intenta ocultar i fer oblidar. No siguem esclaus de l'oblit, allò va passar fa poc més de mig segle.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada