diumenge, 6 de març del 2022

Helldorado

 



Autors: Jean David Morvan i Michel Dufranne (Miroslav Dragan). Dibuixos: Ignacio Germán Noé.
Editorial: Nuevo Nueve Editores. (2021).

Al segle XVII, una illa enmig de l'oceà Atlàntic és l'escenari d'una lluita que enfronta els conqueridors espanyols amb els indígenes nadius. Totes dues tropes de combatents comandades per personatges sanguinaris, cruels i despòtics que ompliran el terra de sang i dolor. Un tercer element apareixerà per complicar més la vida a tots els habitants de l'illa, una epidèmia que sembla matar, amb terribles patiments, a quasi tots. Els metges espanyols i els xamans dels Syyanas tractaran de trobar un remei, també sense gaires preocupacions en les seves experimentacions.
S'enfronten dos mons oposats, dues civilitzacions amb costums i religions radicalment diferents, però amb la violència com a element comú. 
Una narració molt àgil i detallada de tot el patiment escrita pel francès Morvan, i el belga Dragan, tots dos amb trajectòries molt dilatades, i el dibuix ple de color de l'argentí Noé, molt conegut pel domini en el dibuix de la figura humana, especialment la femenina. En aquesta ocasió omple les pàgines de foc, fum, ganivets, amputacions, calaveres i morts, molts morts. Al còmic no hi ha bons i dolents, la bogeria rau per tot arreu.
Una obra terrible, però segurament molt propera al que va passar en la realitat de la fosca conquesta de nous horitzons que va fer una Europa amb fusells i creus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada