dijous, 3 de març del 2022

Siempre tendremos 20 años

 



Autor: Jaime Martín.
Norma Editorial. (2020).

Una obra autobiogràfica del dibuixant en la que descriu l'Espanya dels anys vuitanta, l'època de la transició d'una dictadura a una nova etapa encara per definir. L'escenari és la perifèria de Barcelona on la violència, la lluita obrera, la drogaddicció i la pobresa tenen de contrapès la música rock, la colla d'amics, les primeres festes, el heavy metal, les noies i l'alcohol. El nostre protagonista troba en el dibuix la seva taula de salvació i l'eina per aconseguir els seus somnis.
A les pàgines d'aquesta obra veurem la importància que ha tingut la família del dibuixant, un autèntic refugi on avis, pares i germans es donen el suport necessari per tirar endavant a les èpoques més complicades. Després vindran els nens i els canvis que comporta el fet de fer-se gran.
Per una generació com la nostra, propera a la de l'autor, resulta un territori quasi familiar, amb moltes coincidències d'espais, mogudes, posicionaments i també patiments. La mort del dictador va deixar molta empremta a la població , s'obria un nou món, malgrat que les urpes del sistema franquista encara eren presents. De fet, encara hi són, ara disfressades d'altres lletres. L'inici de l'obra amb la pantalla de la televisió amb el rostre d'Arias Navarro anunciant la mort de Franco descriu a la perfecció un moment de felicitat indescriptible per a una part important de la població, especialment a Catalunya.  
A les darreres pàgines del còmic hi ha una cronologia de fets que van succeir des de l'any 1975 fins al 2014 i elements que van marcar una època com l'aparició dels cassets, el cub de Rubik, la mili i la seva fi, els cd's, algunes pel·lícules, els primers ordinadors, les Olimpíades del 92...
Tanquen l'obra algunes fotos de la vida real de l'autor amb la seva família. És notable la precisió dels dibuixos de l'autor que domina magistralment la figura humana. Aquest còmic forma part de la trilogia composta per Las guerras silenciosas, Jamás tendré 20 años, i ara, Siempre tendremos 20 años. Una meravellosa crònica històrica real, humana i detallada del nostre país al llarg dels darrers cinquanta anys que no s'amaga en el seu posicionament i opinió.
Una obra seriosa, i de vegades crua, però realitzada amb una infinita tendresa i amor per als seus protagonistes. Un autèntic elogi a la família i als amics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada