dimecres, 9 de febrer del 2022

Crónicas de juventud

 



Autor: Guy Delisle.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2021).

Ja fa cinc anys que vàrem comentar una altra obra d'aquest autor quebequès, es tractava de Escapar. Historia de un rehén. En aquesta ocasió no fa referència als seus viatges pel món, ni tracta un tema de ficció, en aquest còmic l'autor relata els tres anys que va treballar en una fàbrica gegantina de paper a la seva ciutat de naixement. Van ser tres estius que hi ha va fer de peó mentre cursava els seus estudis d'art. Al llarg de les pàgines van apareixent tots els seus companys de feina, personatges molt variats, des dels treballadors ocasionals com ell, a persones que quasi formaven part de les parets de l'edifici. Tots ells retratats amb tendresa  i agraint l'aprenentatge que va adquirir aquells estius per sobreviure entre les bobines de milers de quilos de paper. També fa atenció especial en el perill de treballar amb aquests monstres d'acer i la pèrdua d'atenció que provoca les tasques repetitives. Hi ha una descripció de molts dels mecanismes i màquines que formaven part del seu entorn, de les estratègies i trucs per fer-ho tot més suportable i del pas de les hores, de vegades infinitament lent. La fàbrica és ja de per si un altre personatge de l'obra.
Amb facilitat, les tímides primeres passes del personatge ens portaran records dels nostres inicis en el món laboral, ja sigui en una fàbrica, en un taller o en una cuina. El difícil aprenentatge dels primers dies acostuma a deixar pas a estades més tranquil·les i fins i tot amb moments divertits.
Guy Delisle construeix un relat delicat i tendre, que sembla enyorar aquest periode tant explosiu com és la joventut. Una obra amable que es llegeix amb un somriure.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada