dilluns, 7 de febrer del 2022

Los ángeles de Auschwitz

 



Autor: Stephen Desberg. Dibuixos: Emilio Van Der Zuiden.
Norma Editorial. (2021).

És una obra més que tracta l'holocaust nazi i la mort de milers de jueus, si, però apareix un element que distorsiona el tractament habitual del tema i la reacció dels protagonistes. Aquest n'és la presència de la religió i dels àngels protectors en els quals, el protagonista creu de forma decidida, no per protegir-los i treure'ls del camp d'extermini, ben al contrari, perquè en el més allà hi hauran pres bona nota del comportament de cada persona. Aquesta creença cega dóna un estímul i un raig d'esperança als presoners, i per contra crea un neguit als soldats alemanys, en especial al comandament del camp que vol veure dits àngels amb els seus ulls.
Apareixen a les pàgines d'aquest còmic, la vergonya, la solitud, l'odi, la crueltat sàdica, però també l'amor, l'esperança, i el sentiment familiar i de grup davant d'una realitat monstruosa. També són presents els records i l'enyorança de tot allò que desapareix en un no res per una condemna irracional, malaltissa i patològica del Tercer Reich alemany.
La narració és de l'escriptor i guionista alemany Desberg. Àgil i clara, potser li falta una mica més d'extensió per perfilar més alguns personatges i arribar al final de forma més relaxada, però aconsegueix perfectament l'objectiu, donar una volta més de caragol un tema força exposat a tots els mitjans.
El dibuix del belga Van Der Zuiden és molt acolorit i viu, amb bona definició de les persones i l'entorn, i lluny de la negror de l'horror. Possiblement, això provoca que l'obra tingui cert aire de redempció, de salvació de les persones, d'alliberament de les ànimes. Malgrat l'extermini, al final hi ha un Cel i un Déu. A alguna cosa et deus agafar quan tot desapareix de forma nauseabunda.
Una obra interessant amb aquest canvi d'orientació narratiu que ocasiona una bona i atenta lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada