dimarts, 19 de setembre del 2023

Soy quien amas en la sombra

 



Guió: Skottie Young. Dibuixos: Jorge Corona. 
Norma Editorial. (2022).

L'equip format per Young, Corona i el colorista Jean-François Beaulieu entren en el món del terror amb tota la força després d'haver aconseguit triomfar al gènere fantàstic amb la seva obra "Middlewest".
Young construeix una història fosca, angoixant, claustrofòbica que parla d'una relació tòxica que s'inicia amb una dolça seducció i acaba amb una lluita a mort. El que semblava una musa que ajudarà  la protagonista a sortir-se'n del seu bloqueig creatiu es convertirà en un monstre que no la deixarà marxar. Una clàssica història de casa encantada amb la crua realitat del maltractamente, l'assetjament i la violència de gènere. La narració fa empatitzar amb la protagonista i et fa patir per ella, i això li dona molta força per seguir l'evolució del viatge a la foscor.
El dibuix de Corona descriu amb força l'espai enorme de la casa que es va reduint de forma opressiva. L'estructura de les vinyetes és molt variada i fa tenir diferents visions del mateix espai i acció. La dificultat de dibuixar el pas de musa a monstre el resol amb èxit.
El treball de Beaulieu resulta espectacular. La llum de les espelmes passa de la calidesa acollidora al territori de les ombres amenaçadores. Allò que creava un refugi es torna en un regne de foscor.
L'obra va ser qüestionada per la data de publicació, el món acabava de sortir del confinament de la COVID i aquest episodi claustrofòbic podia ser incòmode per als lectors.
El còmic també dibuixa la dificultat de crear, l'exigència de presentar resultats, d'omplir el paper blanc. La jove protagonista pateix un bloqueig creatiu i la pressió del seu promotor, tot això augmentarà l'angoixa que es farà insostenible quan el monstre comença a mostrar-se com és.
Una obra que sota l'aparença de la clàssica història de casa encantada, ens descriu un episodi de maltractament, abús i violència molt actual.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada