diumenge, 17 de març del 2024

El día que conocí a Bin Laden

 




Autor: Jérémie Dres.
Editorial: Garbuix Books. (2023).

Sota l'aparença de tebeo trobem en aquesta obra un detallat testimoni real de la radicalització de joves europeus que marxen a Afganistan per unir-se als talibans. Mourad Benchellali i Nizar Sassi, dos joves que viuen a Minguettes, un dels suburbis més precaris de Lyon, marxen per escapar de la seva realitat, del seu barri, per jugar amb armes, per formar part d'un Islam rigorós i viure una aventura. Per ser algú en un món que no té espai per a ells. 
Una vegada en Afganistan i sotmesos a uns entrenaments brutals, al límit de la supervivència, tot canviarà quan tropes nord-americanes comencen a bombardejar els campaments d'instrucció com a represàlia posterior als atemptats de l'11S a les torres bessones de Nova York l'any 2011.
El títol del còmic fa referència a la visita de líder a un dels campaments d'entrenament on són els dos protagonistes junt amb altres europeus vinguts de moltes ciutats i països. 
El còmic està fet amb els testimonis de Benchellali i Sassi després de la seva sortida de Guantánamo on van anar a parar després de ser detinguts. L'autor apareix a l'obra com a periodista i narrador de tota l'acció. La segona part de l'obra ens explica la seva detenció i l'ingrés al penal d'alta seguretat nord-americà.
L'autor ja havia realitzat altres còmics documentals com: "Nous n'irons pas voir Auschwitz", "Si je t'oublie Alexandrie", i "Dispersés dans Babylone".
Una lectura molt recomanable per saber i entendre aquest rar i preocupant fenomen de la marxa de joves a lluitar amb forces radicals com els talibans o els integristes musulmans. Malgrat aquesta profunditat de la temàtica, el còmic resulta molt agradable i fresc en la seva lectura. Si el tema us ha interessat, la segona part ja està publicada, i també podeu llegir Isis, el retorno de la Yihad que vam comentar al blog fa vuit anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada