dijous, 18 d’agost del 2016

Los combates cotidianos


Autor: Manu Larcenet
Norma Editorial. 2004-2007

Larcenet ens presenta l'escenari i els principals protagonistes amb els quals conviu Marco, un fotògraf de guerra, que pateix atacs de pànic i que vol re-orientar la seva vida. Van apareixent el seu estimat germà amb la seva cunyada, els pares, els seus nous veïns, una veterinària molt bufona i el seu millor amic, Adolf, un gatet negre.


Ens continua presentant altres personatges, especialment als companys que havia tingut el seu pare a les drassanes i que ara seran els protagonistes de la seva nova exposició a una sala important a Paris. També els altres fotògrafs amb els què comparteix l'exposició i la propietària de la galeria donen molt de joc en aquest segon volum. La vida va avançant amb pèrdues i alguna victòria.    


En aquest tercer volum Marco intenta continuar vivint després d'una pèrdua important i el fa replantejar algunes coses per no perdre l'equilibri. La mare d'en Marco ens donarà una autèntica lliçó de vida. Passarem d'una situació dura a horitzons més alegres i tranquils amb el llarg de la lectura de les pàgines.  


En el volum final d'aquesta obra la política social agafa molt de pes quan la situació dels treballadors de les drassanes es posa absolutament perduda. És el final de tota una generació de persones grans i sense preparació atemorides per l'atur i el pes de la immigració. La vida familiar i la relació amb la seva filla són un contrapunt magnífic per tancar aquesta obra majúscula.

Una obra que ens parla dels combats quotidians que tenim tots per viure les nostres vides, de les relacions humanes, de la mort i de les pors, de les amistats, dels nostres pares ja grans, del passat d'una generació que avui perd el treball i la capacitat de  sobreviure, i de la política populista que aprofita la misèria per crear enemics falsos i oprimir encara més als més afectats per la crisi. També ens ensenya la meravella de conviure amb una filla petita, la treballada relació amb la companya, i el valor d'un germà amb qui reviure crits de joves passats de voltes. La vida plena de clars i foscors, de tristors i joies va passant al llarg d'aquests quatre volums que també són presentats amb un sol volum complet de Norma Editorial.
Per tancar l'entrada vull destacar la relació d'en Marco amb el seu terapeuta. Una delícia.                                                                                                                                                                       

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada