dimarts, 6 de setembre del 2016

La cosa perduda


Autor: Shaun Tan
Barbara Fiore Editora. 2005

Aquest escriptor i il·lustrador australià de llibres infantils va rebre el Premi Memorial Astrid Lindgren i el Premi Oscar al millor curtmetratge animat per l'adaptació d'aquest intel·ligent conte.
Shaun Tan, es troba com peix a l'aigua en aquestes obres que combinen petites narracions amb autèntiques pintures. La seva escriptura està molt influenciada per Roald Dahl, i els escriptors de ciència-ficció Jhon Christopher i Ray Bradbury, així com pel·lícules com Star Wars o sèries com Twilight Zone. A la seva trajectòria també podem destacar l'obra "Emigrantes" que va rebre nombrosos premis. 
A La cosa perduda trobem un noi que col·lecciona taps d'ampolles i en un dels seus habituals passejos  troba per atzar la cosa. Un ésser que sembla fora de lloc malgrat que ningú sembla haver-se adonat de la presència d'una cosa tan gegantina i de color vermell tan lluny del ventall de grisos i verds apagats que formen el panorama general. La història ens descriu un món gris, amb una industrialització absurda i inútil, sense natura i amb una població anodina, que fuig de trencar les seves respectives rutines i que no mou un dit per veure que li passa a la persona que tenen al costat. També ens presenta un Estat fred i burocràtic que només vol tenir-ho tot classificat, endreçat i controlat, afortunadament també apareix un poder alternatiu, misteriós que ajudarà al nostre noi a deixar la cosa en un lloc agradable, envoltat d'altres coses trobades i on semblen felices.
L'obra té una profunditat de sentiments i una crítica social que podrien  semblar difícils per a la lectura infantil, però aquí radica la saviesa i la mestria d'aquest autor que ja compta amb una curta, però prolífica carrera.
Tancarem l'entrada amb un fragment del text molt significatiu: "Si de debò t'importa aquesta cosa, no hauries de deixar-la aquí, aquest és un lloc per oblidar les coses, per deixar-les enrere, per arraconar-les". Quina por, també les coses poden ser persones.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada