dijous, 8 de juny del 2017

Basura


Autor: Derf Backderf
Editorial: Astiberri. 2016

Jhon Backderf, aquest és el seu nom de veritat, és un dibuixant de còmics nord-americà que va publicar molts anys una tira còmica que portava el nom de "The City" en diferents publicacions del seu país. Va saltar a la fama amb la publicació l'any 2012 de la seva anterior obra completa "My friend Dahmer", que ens presentava uns dels assassins més famosos de la història, El Carnisser de Milwaukee. Va ser la seva primera obra gràfica completa i el va convertir en un valor important dins del panorama internacional.
En aquesta obra, ens torna a presentar allò que no volem veure, que volem que desaparegui sense saber ni com ni quan. Les nostres deixalles cada vegada ocupen més espai i ja s'han convertit en un problema de dimensions perilloses. Tres joves es veuen ficats a la desagradable aventura de retirar les escombraries d'una petita ciutat, on sempre són aquells personatges molests, incòmodes, bruts, i sovint criticats per uns veïns que no volen saber res d'allò que ells mateixos generen. Pujats al seu camió "Betty" ens portaran pel laberint de les escombraries entre gossos malcarats i veïns desagradables. 
La història resulta divertida, fresca, àgil i plena de moments delirants i a més a més està molt a prop de la realitat perquè  l'obra està basada en les pròpies experiències del dibuixant que va treballar una temporada en aquesta ingrata feina. Destaquen la relació del patiment de l'estiu amb les pudents olors de les bosses que s'estripen en el pitjor moment, el dolor provocat pel fred en el dur hivern i la sèrie de curiosos personatges del veïnat. 
L'obra afegeix  a més una acurada descripció del funcionament de tot el sistema de recollida de deixalles i com s'organitzen i tracten, des dels abocadors a la selecció per al reciclatge d'algunes matèries. Un problema gegantí per a moltes parts de la nostra civilització.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada