divendres, 22 d’octubre del 2021

Lobo negro, un skin

 



Autora: Marie Hageman.
Editorial: Alfaguara. Serie roja. (2008).

Aquest llibre que avui comentem està orientat a un lector adolescent o molt jove. Descriu en primera persona el pas dels dies d'un jove skin alemany amb el sobrenom de Llop Negre, i el seu entorn social i familiar. En aquest temps, ell passa d'un grup de companys que el que volen és beure alcohol fins a caure a terra, fer bretolades i donar-se cops de puny entre ells, a un altre estadi on l'odi vers l'estranger i la situació politicosocial actual és conduït i manipulat per gent adulta pertanyent a l'extrema dreta més radical. La negació de l'Holocaust, la supremacia dels aris, i tota la parafernàlia nazi (banderes, cançons, i armes) es va dipositant sobre el cervell d'aquests joves que acabaran creient que per pertànyer a un grup, són alguna cosa. Ara, el seu odi, està dirigit, no cal pensar. Si ho fas, i penses pel teu compte, poses en perill la teva integritat.
Resulta manifesta la manca d'estructura familiar a la llar de tots aquests joves, que arrosseguen d'entrada problemes greus de convivència amb situacions d'alcohol i violència domèstica. La integració en aquestes bandes té molt de fugida i descàrrega de la violència que porten dins.
L'autora del llibre el va publicar amb aquest pseudònim per evitar problemes amb l'ultradreta, el seu nom autèntic és Elizabeth Zöller, i és una escriptora amb nombrosa obra per a públic infantil i juvenil. 
A les darreres pàgines hi ha un glossari amb alguns termes per intentar explicar alguns conceptes amb més detall. Un llibre interessant per als joves que intenta raonar com alguns elements de la societat poden esdevenir membres no pensants d'un grup que els conduirà amb mà de ferro per aconseguir els seus interessos i retornar a un passat que va matar a milions de persones.

3 comentaris:

  1. Uff!! Quines assemblances... hi ha joves que se'ls hs d'ajudar perquè quan entren en això no veuen res més enllà i fa molta por...

    ResponElimina