dijous, 14 d’octubre del 2021

Éramos el enemigo

 



Autor. George Takei. Dibuixos: Harmony Becker.
Editorial: Planeta. (2021).

George Takei és l'actor conegut  a tot el món des de fa seixanta anys pel seu paper com a Hikari Sulu, el timoner de la nau Enterprise a la brillant sèrie de televisió Star Trek. Al llarg de la seva vida ha portat el comandament de moltes altres naus per lluitar contra la desigualtat, el racisme, l'homofòbia, però ara fora de les pantalles, dins de la societat nord-americana.
En aquesta obra, i acompanyat pels guionistes Justin Eisinger, editor de Top Shelf, i Steve Scott, guionista en Archie Comics, ens fa una narració dura i detallada de la seva infantesa, internat en camps de concentració.
Tot comença després del bombardeig de Pearl Harbor per les tropes nipones a la Segona Guerra Mundial. Des d'aquell moment tota la població d'ascendència japonesa que hi havia vivint a Nord-amèrica va ser considerada com a enemiga nacional. Totes aquelles persones van ser internades en camps de presoners, amb condicions de vida lamentable, i les seves cases, diners, i propietats van ser requisades pel govern del president  Roosevelt. Tant era que la gran part de la població nipona fos ciutadana ianqui, que hagués tingut descendència, i que estigués absolutament integrada laboralment i socialment, pel fet de ser d'ascendència nipona era condemnada a ser un enemic a castigar i humiliar. Tot el còmic és una crítica al sense sentit d'aquells moments de la història, però ho fa des d'un esperit de concòrdia i esperança molt proper a l'equilibri oriental. La narració sembla feta per un avi als seus néts que volen saber que va passar, i per això incorpora tendresa, pau i esperança que allò no torni a passar mai.
George Takei i la seva família van sortir vius d'aquell malson i van poder reconstruir la seva vida malgrat el dur cop que van patir d'un dia per l'altre. Després d'aquell episodi, l'autor és un dels més emblemàtics lluitadors en les causes socials a Nord-amèrica on ocupa nombrosos càrrecs dins del teixit social. Va ser nomenat pel president Clinton membre de la Comissió d'Amistat entre el Japó i els Estats Units, i ha rebut al seu país l'Ordre del Sol Naixent per l'Emperador Akihito.
Una obra dibuixada per la il·lustradora Harmony Becker com si fos una il·lustració infantil, però que fa que el contrast entre que narra i com es dibuixa, encara faci que sigui un element de denúncia més potent. El còmic va guanyar el prestigiós Premi Eisner l'any 2020.
Una magnífica obra que et fa descobrir uns fets que fins i tot molts ciutadans nord-americans d'avui en dia, desconeixen i reben amb sorpresa i sentiment d'haver comès una injustícia. Llàstima que el món actual continua patint la injustícia en molts fronts i terres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada