dissabte, 25 de febrer del 2023

Una primavera en Chernóbil

 



Autor: Emmanuel Lepage.
Editorial: Spaceman Books. (2014).

Van oferir a l'autor la possibilitat de visitar l'entorn de Txernòbil i preparar un reportatge gràfic que fos una evidència del perill i sense sentit que era continuar amb l'energia nuclear. França, el país d'Europa amb el nombre de nuclears més alt, cinquanta-vuit, també és el lloc on hi ha més lluita i oposició a tot el que suposa aquesta perillosa font d'energia. Lepage, que passava per un bloqueig creatiu en aquells moments, decideix emprendre el viatge. 
El grup de persones que acompanya al dibuixant, periodistes i un altre il·lustrador, realitzen excursions per la zona i parlen amb alguns habitants que van decidir tornar a les seves terres, terres ara enverinades per segles. Viuen com poden enmig del no-res, però amb la sensació de viure a casa. 
El viatge a la "Zona d'exclusió" constitueix la cosa més inimaginable, una sorpresa que li fa plantejar si tot el que veu és real, i si és possible intentar captar allò que és invisible. L'enorme radioactivitat ha creat una natura de colors al·lucinants, de tonalitats impossibles, d'una exaltació absolutament delirant. Enmig d'aquesta exhibició de bellesa anormal és difícil pensar que et trobes en un espai envoltat de mort.
Els dibuixos de Lepage que de vegades podem veure en blanc i negre i en petit dins de la vinyeta on apareix com a dibuixant, i en gran quan es presenten com a il·lustracions acabades a tot color, són d'una qualitat artística enorme que dóna a tota l'obra un nivell molt alt. En aquest còmic documental, dibuixat en un dramàtic blanc i negre, la vida (és a dir els colors) es van obrint pas de forma salvatge amb il·lustracions enormes de paisatges, boscos, camins forestals i cases en ruïnes. 
L'autor diu una vegada sobre el terreny: "M'heu enviat perquè doni testimoni del desastre, i se m' imposa la vida"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada