dimecres, 9 d’agost del 2017

Asylum


Autor: Javier de Isusi
Editorial: CEAR-Euskadi/Astiberri. 2017

El llibre formava part del projecte Memorias Compartidas, , fet entre el CEAR-Euskadi (Comisión de Ayuda al/la Refugiado/a en Euskadi) i l'Observatorio por la Paz Gernika Gogoratuz. L'obra parla per sobre de tot de la memòria de l'exili, sempre similar, malgrat que les circumstàncies que provoquen l'exili poden ser molt diverses..
L'obra es divideix en cinc històries que es van entrellaçant. La principal, que està explicada del principi al final, és la d'una dona basca, Marina, que es va haver d'exiliar després de la nostra guerra civil i que va patir els camps de refugiats francesos que eren autèntics camps de concentració. També ens explica la gran tasca humanitària que va fer Mèxic amb els refugiats de la Guerra Civil.
Les altres són les de la Imelda, una jove periodista mexicana amenaçada de mort per denunciar casos de femenicidi a Ciudad Juarez; l'Aina, una jove nigeriana que cau en una xarxa de prostitució; la Sanza, una dona del Congo que porta deu anys fugint de la guerra i que queda detinguda a la tanca de Melilla; el Chris, un jove homosexual ugandès que viu sempre amb por i que ens parla de la terrible homofòbia a l'Àfrica. Totes les històries estan basades en fets reals i l'autor ha tingut molta documentació aportada pel CEAR per elaborar aquestes cinc dures narracions. També es va basar en la seva pròpia experiència i en entrevistes personals.
Isusi fa servir una tècnica de llapis i aquarel·la que ja ha fet servir en altres obres seves anteriors i que dóna a tot el  relat un ventall molt ampli de colors i tons.
Una obra seriosa, ben explicada i documentada, molt compromesa i que sobretot ens ensenya la diferència que existeix quan som nosaltres qui cerquem l'exili o bé com veiem a l'altre quan és aquest el que truca a la nostra porta. Tots els beneficis de la venda d'aquesta obra són para CEAR-Euskadi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada