dimarts, 25 de setembre del 2018

El convoy



Autor: Denis Lapière. Dibuixos: Eduard Torrents.
Norma Editorial. (2015).

Aquesta obra ens parla de l'èxode de moltíssimes persones que van haver de fugir d'Espanya en temps d'una guerra civil que va destrossar persones, famílies, pobles i ciutats. Aquesta marxa forçada no va portar als derrotats a una terra de salvació i de futur, ben al contrari. A França els esperaven uns camps de concentració absolutament inhumans, sense condicions per viure i tancats com si fossin presoners i no refugiats. Fins i tot, algunes persones van ser traslladades des de França als camps d'extermini alemany arran de la invasió de les tropes de Hitler. Els camps es van convertir en una mena de vestíbul del genocidi.
La narració s'inicia en l'any 1975 i és una conversa de la protagonista, Angelita, amb el seu padrastre la que porta  la història al relat de l'infern que van passar els republicans vençuts per les tropes de Franco. El fet d'anar a buscar la seva mare que ha tornat a Barcelona sense dir res a ningú, obre tota la capsa de desgràcies que van patir i la separació forçada dels seus pares a l'entrada del camp de refugiats. Un pare que no vol fugir, una dona que defensa la seva família i una filla atemorida han de creuar els Pirineus per intentar començar una nova vida lluny del que havia estat casa seva.
L'obra també ens parla de la solitud, del fracàs de les relacions de parella, del dol, del pas del temps, de la dificultat d'envellir, de l'intent d'oblidar un passat negre.
Tota la narració està basada en fets reals, alguns d'ells van afectar la mateixa família del dibuixant Torrents. Lapière hi ha construït una narració fluida i àgil que insisteix en la necessitat de sobreviure, de tirar endavant malgrat totes les dificultats.
La il·lustració de Torrents és molt clara, molt ben dibuixada, perfectament estructurada i facilita molt la lectura d'aquesta narració que avança com un tren. 
Una brillant obra sobre una trista realitat que van patir molts dels nostres avis no fa gaires anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada