dimecres, 26 de setembre del 2018

Poemes d'Amor



Autora: Montserrat Abelló.
Editorial: Denes. Col·lecció de Poesia. Edicions de la Guerra. (2010).

Aquest petit llibre és una antologia dels poemes d'una dona extraordinària que va escriure poemes i va viure amb intensitat. La seva valentia la va portar a molts indrets del món i a conèixer moltes cultures i diferents formes de pensar i escriure. Els seus poemes són clars, directes, transparents, amb les paraules justes i precises, sense termes buits ni decoratius, gens  de retòrica. 
La poeta assoleix la síntesi de la seva voluntat del desig amorós, de la passió per viure i de la passió per l'escriptura que atorga la plenitud. És evident la vitalitat de la seva trajectòria viscuda amb consciència, intensitat i lucidesa que encomanen passió per la vida, l'amor i la poesia. També apareix la condició de dona com a valor a defensar, a fer valer el paper de la dona dins d'aquest món mal acostumat al domini de l'home.
Els seus poemes han estat musicats per gent tan gran com Miguel Poveda, Mariona Segarra o Mirna.
El recull de poemes inclou un de 1963, i la resta van de finals de 1980 al 2009, però la seva veu sempre té un caire intimista, amb una recurrent tendència a mostrar l'esperit abatut per l'absència de l'amat i la melangia nocturna. La travessia amorosa és llarga, profunda, incerta i variable.
La tristesa, l'enyorament, l'angoixa, la solitud, el desencís, el record i els desitjos apareixen al llarg dels poc més de seixanta poemes d'aquesta gran escriptora nostra que va morir el 2014. Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura.
Tots els poemes tenen la màgia de saber entrar dins del cor, però el dedicat al seu pare resulta commovedor.
Un petit en pàgines, però enorme llibre de poemes que he tingut la sort de trobar quasi per atzar. El pròleg de Vinyet Panyella ens presenta l'obra i l'autora com el desig de viure amb intensitat i passió. 
"Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades" 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada