dijous, 4 d’octubre del 2018

La propiedad



Autora: Rutu Modan
Editorial: Sins Entido. (2013).

Una senyora jueva d'edat avançada, Regina Segal, viatja des d'Israel a Varsòvia després de la mort d'un dels seus fills. L'acompanya la seva néta Mika i el motiu del viatge sembla ser, en principi, reclamar la propietat d'un immoble que els va ser arravatat  en el transcurs de la Segona Guerra Mundial. Tot comença per una recerca de la propietat  i la seva documentació, però al llarg dels dies van apareixent sorpreses i revelacions de secrets. Tot va agafant una nova dimensió i fa evident que el que va passar fa molts anys, ara sembla tornar ben present. 
Aquesta és la història que ens narra l'autora israelita de forma àgil, divertida, dosificant  la intriga i que s'enriqueix a cada pas amb els moviments de la resta de personatges que acompanyen l'àvia i néta per terres poloneses. Amb l'estructura d'una comèdia d'embolics, ens mostra que el que vàrem fer en el passat pot tornar a aparèixer en el present de forma insospitada i sorprenent. De vegades, no és recomanable tornar allà on vam ser feliços.
Els dibuixos de Modan pertanyen a la més pura línia clara, ben equilibrada i acolorida de forma suau, acollidora. Una il·lustració que cuida els detalls, però també els simplifica. Una obra clàssica, ben explicada i dibuixada. 
A l'inici de les pàgines hi ha una frase de Michaela Modan, la seva mare,  que ja ens prepara per veure que les coses de vegades no són exactament com semblen.
"En familia, no hace falta decir toda la verdad y a eso no se le llama mentir"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada