dimarts, 23 d’octubre del 2018

Camp de Bard



Autor: Ponç Pons
Edicions Proa. Óssa Menor. (2015).

Amb aquesta obra, Ponç Pons va guanyar el Premi Miquel de Palol 2015, i l'afegeix al Premi Ciutat de Palma Joan Alcover; als Jocs Florals de Barcelona, al Carles Riba, a l'Alfons el Magnànim, al Nacional de Poesia i també va guanyar quatre vegades el Premi de la Crítica. Tota una trajectòria que l'ha portat a una maduresa on realitza un enorme desplegament de recursos estilístics i una varietat de registres i assumptes a tractar.
Els principals temes que toca l'autor menorquí són, com sempre, la natura i la poesia, que considera inseparable de la seva vida. L'escriptor, que escriu aïllat de les persones i envoltat de la natura i els animals enmig de la seva illa, fa un cant a l'humanisme, a la bondat i a la transcendència dels actes humans. També fa un homenatge al poeta romanès Paul Celan, a la poesia Oriental, i fins i tot a l'actriu de cinema Julie Christie per la seva màgica bellesa.
He gaudit moltíssim amb la versió tan especial que fa dels personatges Bíblics, plena d'ironia i humor, i amb el poema "Tretze maneres de mirar un lleó al zoo", que resulta delirant, magnífic.
Trobem la màxima sensibilitat en els poemes dedicats al seu pare: "Tròpic de Càncer" i "Carta de Nadal a mon pare" on fa un homenatge a la seva figura i al fet d'haver-li ensenyat les coses importants de la vida.
A les darreres pàgines, l'autor, en una prosa excel·lent, ens explica el perquè de cada poema i la intenció de la seva escriptura. Una autèntica joia poder gaudir d'aquest brillant escriptor, ple de sinceritat, senzillesa i tendresa.
Per tancar, un fragment del poema que escriu sobre el ressucitat Llàtzer:
"És fotut. Tu pots fer miracles perquè ets déu, però jo sóc humà, i ara sé, descregut, que després de la mort tot és fosca i oblit, no hi ha res més que absència".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada