dilluns, 8 d’octubre del 2018

Ilegal




Autor: Eoin Colfer i Andrew Donkin. Dibuixos: Giovanni Rigano.
Alianza Editorial. (2017).

Una obra que descriu la tragèdia de les persones que arrisquen la seva vida i passen per múltiples situacions dramàtiques per arribar a les terres del Primer Món. Un viatge a un paradís que no existeix per a ells. Un còmic dur i real que ens relata la història d'Ebo i Kwame, dos germans que decideixen arriscar les seves vides creuant l'Àfrica i el mar Mediterrani per trobar la Sisi, la seva germana, i començar tots junts una nova vida a una Europa somiada.
La història narrada és fictícia, però totes les situacions que apareixen són extretes de la realitat. Un viatge que l'any 2015 va portar a més d'un milió de persones a creuar el Mediterrani i va deixar a moltes altres en el fons del mar. Una autèntica tragèdia humana que es va repetint cada any sense que Europa faci alguna cosa més que gestos i retòrica buida o crear camps de refugiats que ja no donen més de si.  Aquestes persones que intenten aquesta desesperada odissea són víctimes de les xarxes dels traficants que dominen totes les vies de transports, sense que a aquests miserables  els importi res les seves vides i únicament estiguin  interessats a obtenir els màxims beneficis.
La il·lustració de Rigano és magnífica, amb gran domini sobre la figura humana i el paisatge. Els colors fan atractiva una lectura d'una història trista i dura, que sembla no deixar pas a una mínima esperança, però la vida insisteix en no desaparèixer. La realitat és de vegades absolutament injusta, inhumana i propera a l'absurd.
A les darreres pàgines de l'obra, podem conèixer la història real de Helen, una refugiada d'eritrea que va donar la seva veu mitjantçant Women for Refugee Women, un col·lectiu que lluita pels drets de les dones refugiades.
A l'obra apareix a les primeres pàgines una frase cèlebre del Premi Nobel  Elie Wiesel que va ser un supervivent de l'Holocaust:
"Vosaltres, els  anomenats immigrants, heu de saber que cap ésser humà és il·legal. És un contrasentit. Els éssers humans poden ser bonics o molt bonics, grassos o prims, poden comportar-se millor o pitjor, però il·legals?, com pot ser un humà il·legal?" 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada