dilluns, 15 d’octubre del 2018

Zenovia



Autor: Morten Dürr. Dibuixos: Lars Horneman.
Barbara Fiore Editors. (2017).

Amina, una nena Síria que fuig de la guerra al seu país, embarca en una pastera amb moltes altres persones. És portada pel seu oncle davant dels mafiosos que gestionen els transports, quan un dia els seus pares ja no hi tornen a buscar-la. Al seu voltant una guerra atroç que no ha deixat més que morts i runes.
Les condicions mecàniques de la pastera, la capacitat absolutament desbordada del vaixell i el mar que  de vegades pot ser terrible provoca l'enfonsament de la navegació i amb ella, la nostra protagonista Amina. Mentre s'enfonsa en la profunditat d'un mar blau, la nena rememora la seva curta vida amb els seus pares abans de la guerra i pensa en la llegendària guerrera Zenòbia, reina de Palmira. En el seu descens cap a les profunditats anirà a caure sobre un vaixell de càrrega enfonsat que porta també el nom de Zenòbia.
Els dibuixos d'Horneman són molt estilitzats i estan magníficament il·luminats, el joc de llums i ombres és brillant. Hi ha dos tons oposats en la narració, els ocres i taronges per la terra de Síria, i el blau, un immens blau, per al mar que acull a la protagonista. Una bona il·lustració deixa pas a una altra i així s'omplen les pàgines d'aquesta curta, però crua i sensible narració.
La guerra, el drama dels refugiats i la fragilitat humana són els temes que aborda aquesta obra de forma senzilla, evocativa, poètica i meravellosament dibuixada i acolorida. Una delícia.
Zenòbia va rebre el premi al Millor Còmic i Millor Còmic Infantil en Dinamarca l'any 2016.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada