dissabte, 13 de novembre del 2021

Mascotas

 


Autor: Jiro Taniguchi.
Editorial: Ponent Mon. (2020).

M'ho temia quan vaig agafar aquest còmic entre les meves mans. Gingebre me'l va recomanar i les seves indicacions quasi sempre encerten, bé, sempre. Aquesta obra del mestre japonès de la sensibilitat  és un autèntic missil per a totes aquelles persones que mantenen relacions d'amor amb els nostres companys animals, això que diem mascotes.
Com sempre, Taniguchi ens omple de tendresa, amor i moments d'autèntica joia, però també de dolor, de buidor, i de pèrdua. Tots aquells que estimem als nostres animals, "els patufos" com jo els anomeno  siguin gossos o gats, gaudiran de la lectura d'aquesta obra, però també tindran un nus a la gola en alguns fragments. El moment quan marxa el nostre amic de quatre potes és pur dolor. Si ets d'aquelles persones que un animalet només és un animal, no cal que perdis el temps llegint aquesta obra. 
L'obra es compon de cinc narracions: "Tener un perro", "Y...tener un gato", "La vista del jardín", "Los dias de los tres" i "Pedigrí centenario", i un text de l'autor que ens explica el perquè de l'obra i la relació amb el seu gos Tam. Els protagonistes humans de les quatre primeres narracions són una parella humana de mitjana edat. La darrera està dibuixada vint anys més tard i és una mica diferent en el plantejament. Això succeïx perquè les primeres narracions van ser publicades l'any 2005 formant part amb una altra narració diferent d'un recull de l'autor. Ara es publica amb una cinquena narració molt més propera a la temàtica de tota l'obra.
Tota l'obra és en blanc i negre, exceptuant la tercera història que és plena de colors vius de natura. 
Un còmic sensible, de lectura calmada, que respira natura i equilibri a totes les seves pàgines, d'un autor imprescindible. Jiro Taniguchi és considerat el més gran divulgador del manga al món, i és una autèntica icona que ha rebut una llista molt i molt llarga de premis nacionals i internacionals. 
Em sorprèn que al blog no hi hagi cap entrada d'aquest autor, els dos editors som admiradors d'aquest mestre des de fa molt de temps. Va morir l'any 2017, però la seva obra la podem gaudir tots aquells amants d'una obra serena, profunda, humana. Per tancar cal dir que l'autor era un fort defensor de l'adopció d'animals davant del fet de comprar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada