dimarts, 2 de novembre del 2021

Nubes negras

 



Autor: Antonio Raya Rosas.
Editorial: Trilita Ediciones. (2020).

Un jornaler andalús fart del servilisme i del seu "senyoret" decideix marxar a Barcelona. Abandona la seva promesa que també és pretesa pel terratinent. Són els anys vint, la ciutat comtal bull d'energia i vida, però també és un camp de batalla entre els pistolers de la Patronal i el Govern, contra els membres del sindicat de la CNT. El protagonista, Antonio, inicia les seves passes contractat per la Patronal pel contacte d'una noia que l'acull a la seva habitació on exerceix la prostitució. L'orgull que el va fer fugir d'Andalusia, també el farà canviar d'orientació, els senyors de la Patronal no deixen de ser elements rics i conservadors com el que li feia impossible la vida al seu poble. La missió d'eliminar a un líder ideològic de la CNT que ni tan sols porta protecció, farà que Antonio canviï la direcció de la seva pistola. Quan ja no pot continuar a la ciutat, decideix tornar a la seva terra i recuperar tot allò que era seu. Ara les coses han canviat.
Una narració dinàmica i un dibuix que cuida amb detall l'arquitectura urbana i la figura humana fan d'aquest còmic  una bona obra d'aventures amb una descripció del pistolerisme dels anys vint a Barcelona, que va convertir la ciutat en una de les més violentes d'Europa. Hi ha certa proximitat de la imatge del personatge amb la figura llegendària del "Torpedo" de Jordi Bernet. 
L'autor treballa com a il·lustrador i dissenyador gràfic, i aquesta obra és la seva primera incursió en el camp del còmic. Una il·lusió personal que ha pogut portar a terme amb molt bons resultats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada