diumenge, 21 de novembre del 2021

Bartleby, el escribiente

 




Autor: José Luis Munuera.
Editorial: Ediciones Astiberri. (2021).

Fa uns tres anys vam comentar aquesta mateixa obra d'Herman Melville, Bartleby, el escribiente. En aquesta ocasió podem veure la brillant i sorprenent aparició d'aquest copista que trenca tots els esquemes, en format de còmic. Munuera fa una molt bona adaptació del text i ens ofereix un dibuix amb cert aire de caricatura, un detallat i exquisit treball dels paisatges urbans de Nova York, i una utilització del color rica i encertada que fa de les pàgines d'aquest còmic una bona experiència. El caràcter críptic de l'obra de Melville continua present, però al còmic sura amb més intensitat una crítica al sistema capitalista. El perquè del comportament del protagonista, peça fonamental de la història, ens continua quedant com la incògnita que mou tota aquesta sèrie d'esdeveniments dins del món de l'absurd. Una lluita dels ideals contra el materialisme, dels principis contra el convencionalisme.
José Luis Munuera, dibuixant nascut a Lorca, és un dels autors més consolidats del mercat Franco-belga. Té una amplíssima trajectòria, més de quaranta obres, com a dibuixant col·laborant amb altres guionistes, i també com a creador d'obres en solitari.
Una fantàstica ocasió per tornar a gaudir d'aquesta obra, i ara també del dibuix d'aquest autor que es va fer famós per la creació de sèries com: "Spirou i Fantasio", "Nävis", "Merlín" o "Sortilegios". Cal destacar la curada edició i enquadernació que fa Astiberri de l'obra, que ja ens té acostumat per la seva bona tasca editorial.
Continuem quedant meravellats per la poderosa frase de Melville: "Preferiria, no fer-ho" 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada