divendres, 23 de setembre del 2022

La diagonal Alekhine

 



Autor: Arthur Larrue.
Editorial Alfaguara. (2022).

Aquest llibre ens relata amb detall la vida d'Alexander Alexandrovich Alekhine, després de guanyar la corona mundial derrotant al mític José Raúl Capablanca. Tot era glòria, èxits i aplaudiments, i amb el suport econòmic de la seva dona Grace que finançava tota la seva vida, el món semblava el paradís.
Sempre acompanyat per la copa regalada pel Tsar Nicolau II quan va obtenir el títol de Gran Mestre, el gran mestre rus va passar per moments foscos com l'internament a un camp de concentració a la Primera Guerra Mundial, la pèrdua de totes les seves propietats a Rússia per la Revolució Bolxevic  l'any 1917, l'exili a França, la lluita per no concedir el matx de revenja a Capablanca pel títol mundial, la separació de la seva dona Grace Norton, la forçada col·laboració amb els nazis a la Segona Guerra Mundial i la posterior acusació de col·laboracionista, i els problemes seriosos amb l'alcohol que el van portar a perdre el títol. Va morir a Portugal, on es va refugiar d'una possible venjança dels francesos, sol en una trista habitació amb una dosi d'alcohol molt elevada i amb pocs recursos econòmics. Mai va superar la separacio i allunyament posterior de la seva dona Grace.
Un llibre especialment indicat per a amants dels escacs, però també per a lectors que cerquin una història carregada d'emocions fortes, dramatisme i molts escenaris d'una geografia que Alekhine va recórrer, primer amb victòries, després amb penúries. Els campions d'escacs d'abans estaven més propers als artistes i al caos que els actuals mestres: esportistes preparats mentalment, i acompanyats per grans equips d'assistència. Un altre món.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada