dimecres, 14 de setembre del 2022

Tamara de Lempicka

 



Guió: Virginie Greiner. Dibuixos: Daphné Collignon.
Editorial: Planeta Cómic. (2019).

He trobat especialment interessant aquest còmic perquè parla d'una artista que desconeixia en absolut, i en les seves pàgines mostra una dona forta, amb caràcter, lliberal i obertament bisexual. Una amant de la nit on cercava compradors de la seva obra, inspiració, models i amors. Són els boixos anys vint i el món sembla un lloc ideal per als creadors. El seu matrimoni amb el seu marit, Tadeusz, sembla trontollar quan aquest li tira en cara la poca atenció que li dóna a la seva filla, però ella es manté ferma argumentant que és la seva obra la que manté a la família, invertint el paper clàssic de la parella d'aquells temps, i encara molt present ara.
La narració de Greiner és bona, malgrat que potser li falta ritme en algun moment. Pertany al col·lectiu de Creadors de còmics contra el Sexisme, i és una activista del feminisme a França.
Els dibuixos de Collignon ens apropen les formes i estructures d'aquells anys d'obertura de pensament, alliberament i creativitat. Aquesta il·lustradora francesa té una gran quantitat d'obres publicades per a lectors adults, i també per a més petits.
Una obra que dóna llum a una altra artista que pel fet de ser dona, no va gafar la rellevància de contemporanis seus homes. Una llarga llista.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada