dimecres, 26 de juliol del 2023

La llibretera de París

 




Autor: Kerri Maher.
Editorial: Navona. (2022).

Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre "Shakespeare & Company" en un carrer tranquil de París de 1919, no s'imagina que canviarà el curs de la literatura. La llibreria es convertirà en la segona casa de molts escriptors de la Generació perduda com Ezra Pound, Gertrude Stein, Francis Scott Fitzgerald Ernest Hemingway, i allà es forjaran amistats profundes com la de la mateixa llibretera Sylvia amb James Joyce al que li acaben de prohibir la publicació de la seva obra "Ulysses". La decisió de publicar l'obra de Joyce a l'editorial de la llibreria causarà tota mena de tensions, esforços i algunes decepcions agreujades per l'arribada per la Gran Depressió que va patir tota Europa.
La novel·la està magníficament escrita i et fa una descripció emotiva i detallada del que és una llibreria, els amants dels llibres, els escriptors i els seus mons, una ciutat com París, i una època fonamentals a la literatura del segle XX. També és un brillant exercici en el fet de mostrar una relació entre dues dones, Sylvia Beach i Adrienne Monnier, de cultures i maneres diferents que la passió pels llibres i l'amor les va unir i les va fer fortes davant de les adversitats.
Un llibre que es llegeix d'una volada, que no t'espantin les més de quatre-centes pàgines que en té, el llibre enganxa de principi a fi. Una obra que agradarà als amants de la bona prosa, dels llibres i de les històries on la passió mou muntanyes. Un bon testimoni d'un passat brillant. Tant de bo la passió pels llibres no desaparegui mai i puguem gaudir de les bones obres i d'endinsar-nos a les llibreries. Tanquem l'entrada amb una foto de Sylvia i Joyce feta a les portes de la "Shakespeare & Company".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada