dimecres, 12 de juny del 2024

Los hermanos Rubinstein

 



Guió: Luc Brunschwig. Dibuixos: Etienne Le Roux.
Editorial: Yermo ediciones. (2022).

La història dels dos germans Rubinstein és una mica la que van passar molt jueus que van viure entre les dues grans guerres mundials i especialment quan arribar al poder l'imperi nazi. Moïse i Salomon són dos germans que han crescut junts, però són diferents en tot. Moïse és disciplinat, estudiós, tímid, temorós, i somia  poder estudiar una carrera i arribar a ser un professional valorat, Salomon és un buscavides, un triomfador amb les noies, alegre, que sempre posa bona cara i intentar resoldre els problemes de la manera que sigui. Tots dos després d'una desgràcia familiar causada per una part del poble que detesta als jueus i que està constantment adoctrinada pels medis de divulgació de la ideologia del Führer, hauran de trobar camins per poder fugir. Els temps ara són molt foscos. Aquesta és la primera part de la llarga història dels germans que ja compta amb cinc volums.
La narració està molt ben exposada i resulta interessant al llarg de les pàgines del còmic, però el que destaca d'aquesta obra és el dibuix, els colors, les llums i les ombres. Ple de detalls, variats punts de vista, vinyetes de distribució regular, podrien semblar-se a un Hergé,  o un Moebius. Haig de reconèixer que llegir els patiments dels jueus en aquests moments del càstig inhumà a què sotmeten als palestins a la Franja, provoca certa incomoditat, però intentem veure el còmic com a expressió artística.
Etienne Le Roux, dibuixant francès nascut a Madagascar, a més d'aquests cinc volums dels germans Rubinstein, també té una altra obra amb els mateixos volums, és "14-18", que descriu el patiment dels soldats a la Segona Guerra Mundial, i una altra amb tres com és "La mémorie dans les poches", o dos com "Liberté". Lluny del seu espai habitual també té un "Conan" molt especial. Sens dubte un gran il·lustrador que a més ha treballat al cinema d'animació i al món de l'escenografia.
Malgrat que són cinc volums, aquest primer es pot llegir amb tot el sentit d'obra sencera amb un final obert.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada