diumenge, 9 de juny del 2024

In the pines. 5 murder ballads

 




Autor: Erik Kriek.
Norma Editorial. (2022).


Com diu la portada d'aquest còmic tan especial, al seu interior trobarem cinc relats curts que encara que siguin independents, tenen molts punts de connexió. El primer i més obvi seria que tots ells són Murder Ballads, balades d'assassinats. També  coincideixen a l'ambientació rural de finals del segle XIX i el folk americà, i en el seu tractament gràfic. Uns dibuixos amb dos tons que van variant a cada relat. Així "Pretty Polly i el carpintero de ribera" té el verd clar i el negre sobre el blanc, i està basat en un tema musical tradicional del segle XVIII. "El largo velo negro" el dibuixa el violeta clar i el negre, i es fonamenta en un tema de Danny Dill i Marijohn Wilkin de l'any 1959. A "Taneytown" és el crema i el negre, i la cançó és de Steve Earle, del 1997. "Caleb Meyer" es presenta amb un blau verdós i negre, i la cançó és de Gillian Welch, de 1998. I per acabar els relats, que no el còmic, trobem "Donde crecen las rosas silvestres" amb un elegant color salmó i el negre sobre blanc, que té com a base la meravellosa cançó del nostre estimat amic Nick Cave  & the Bad Seeds acompanyat per Kylie Minogue.
Les vinyetes són irregulars, sense límits marcats i que donen a tota l'obra un gran nivell de disseny d'espais. 
Tanca l'obra una explicació del que són les Murder Ballads, un subgènere de les balades tradicionals nordamericanes que parlen d'un assassinat. Generalment narrades per un tercer/cantant, però de vegades des del punt de vista de la víctima o també de l'assassí, i quasi sempre amb el missatge del fet que si vas per mal camí, al final trobaràs un fatal destí. El text és de Jan Donkers.
Erik Kriek és un dibuixant holandès amb nombrosa obra al seu país i que va guanyar el Premi Stripschapprijs l'any 2008. Només té aquesta obra que comentem avui, i una altra "Desde el más allá, y otras historias" que és una adaptació dels contes de H. P. Lovecraft, publicades al nostre país.
Sembla que l'edició original del còmic porta un CD amb els temes musicals, però en aquesta edició en castellà no és així. Llàstima perquè Norma ens ofereix una magnífica enquadernació i impressió.
Si voleu conèixer la foscor dels diferents assassinats moguts per la passió, el racisme, els sacrificis i altres misteris no us perdeu aquesta elegant obra i acompanyeu-vos de la música de Nick Cave. Pura delícia.
"In the pines, in the pines, where the sun never shines and we shiver wen the cold wind blows".
"Als pins, als pins, on el sol no brilla mai i tremolem quan bufa el vent fred".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada