dilluns, 18 de març del 2019

2001: Una Odisea del espacio. El libro del 50 aniversario.



Autors: Quim Casas, Vicente Díaz, Jaime Iglesias, Javier Ordoñez i Enric Ros.
Editorial: Notorius Ediciones. (2018).

2001: Una odisea del espacio és sens dubte un títol fonamental en la història del cinema i un punt de partida indiscutible per al gènere de la ciència-ficció. Són aquelles obres que marquen un abans i un després. La pel·lícula també va ser l'obra més gran del seu director Stanley Kubrick, que va buscar com sempre l'excel·lència en tots els aspectes del film.
Els cinc autors, reconeguts especialistes en diferents aspectes de la crítica cinematogràfica, fan una exhaustiva anàlisi des de diferents perspectives.
El llibre analitza l'inici de la ciència-ficció transcendent, la col·laboració amb Arthur C. Clarke, les dificultats per a la creació, els diferents professionals de l'obra, el Monòlit, Hal 9000, la música, els sons de l'Univers, la carrera espacial entre els Estats Units i l'antiga Unió Soviètica, els viatges de l'àcid i tot el moviment psicodèlic, la premsa i l'acollida de la crítica i el públic, la filmografia anterior i posterior del director, i la influència d'aquest film que ha modificat de forma substancial tota la ciència-ficció  que ha vingut després i gran part del concepte audiovisual.
El llibre conté un gran nombre d'imatges de la pel·lícula, del seu rodatge i del seu director. També hi ha imatges d'altres films del director i d'altres creacions d'altres directors que tenen relació amb 2001 pel temps de realització o influència.
És una obra important per tots aquells que vam al·lucinar amb la pel·lícula, i per aquells que si no l'han vista, pot resultar la millor invitació per veure aquesta odissea del cinema. Com a curiositat destacaré la passió de Kubrick pels escacs i l'obsessió pel control sobre totes les coses que l'envoltaven. Un personatge de llegenda. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada