dilluns, 11 de març del 2019

El cumpleaños de Kim Jong-il



Autor: Aurélien Ducoudray. Dibuixos: Mélanie Allag.
Editorial: Astiberri. (2017).

Aquesta obra ens parla de la vida d'un nen, Jung Sang, que viu a la Corea del Nord de Kim Jong-il.
Dels primers anys de fanatisme i de creure que ell forma part d'un exèrcit gloriós contra els malvats germans del sud i dels corruptes nord-americans, a saber que part de la seva pròpia família procedeix de l'altra Corea. Ofegats per la fam, la família decideix desertar a la Xina, però el viatge cap a la llibertat es converteix en un malson. 
Una narració dura i terrible sobre la condició humana, la manca de valors reals, el darrera fons dels sistemes polítics i la freqüent impossibilitat de trobar la sortida per a molta gent. El còmic deixa una porta oberta a certa esperança, però descriu un autèntic calvari en l'odissea de la família de Jung Sang en la recerca de la llibertat.
Podria ser una crítica només dels sistemes comunistes, però és també la descripció de la misèria i la manca d'humanitat. A més, malgrat que l'autor defensa la narració dient que s'ha basat en molts testimonis de fugitius, hi ha altres obres que no coincideixen amb aquesta descripció. Sempre hi ha més d'una visió de la mateixa realitat.
El dibuix s'apropa de vegades al manga sense ser-ho del tot. Tota l'obra està acolorida amb tons vius, fins al moment de la reclusió en el camp de reeducació a la Xina. Només torna a aparèixer el color en les dues darreres pàgines quan es produeix un gir en la narració que acabarà donant sentit a tota la història.
Aurélien Ducoudray és periodista, reporter per a televisió, i fotògraf de premsa. Autor de documentals i de diferents còmics sobre conflictes socials i polítics.
Mélanie Allag és il·lustradora per a diferents editorials juvenils i per a premsa. 
Una bona narració i uns expressius dibuixos sobre una tragèdia humana i la caiguda d'un somni.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada