dimecres, 23 de juny del 2021

La Klara i el Sol

 



Autor: Kazuo Ishiguro.
Editorial Anagrama. (2021).

Kazuo Ishiguro va néixer a Nagasaki el 1954, però viu a Anglaterra des de 1960. Autor de novel·les i relats, va guanyar el Premi Nobel de Literatura l'any 2017. La seva escriptura és elegant amb una prosa exquisida, cuidada, però sense cap mena de barroquismes, descriu amb detall els espais i les atmosferes, però especialment els sentiments humans. L'autor està dotat d'una enorme capacitat fabuladora, una imaginació controlada, i planteja preguntes sovint incòmodes i torbadores a la nostra societat.
El llibre ens parla de Klara, una Amiga artificial, especialitzada a tenir cura i fer companyia als adolescents. El seu pas de la botiga a la nova realitat que apareix quan Josie, una adolescent de catorze anys amb una problemàtica complexa, entra a la botiga amb sa mare per endur-se-la com acompanyant.
El difícil trànsit de la protecció de l'aparador de la botiga des d'on contempla el pas dels vianants i com actuen al llarg del recorregut que pot veure, a les incògnites de l'exterior.
Klara és una AA i no té les característiques de les noves AAA, però ella és la més observadora i dotada de la seva classe, amb una sensibilitat especial i una extraordinària capacitat per fer-se preguntes a ella mateixa. Tots aquests éssers necessiten l'energia solar per poder mantenir-se en condicions i poder oferir els seus serveis als humans.
L'obra ens descriu la vida de Klara, i el seu intent d'entendre els humans amb els seus canvis sobtats d'humor, les seves pors i malalties, els seus sentiments de vegada contradictoris, i el caprici dels comportaments de les persones. Ishiguro planteja un futur no gaire llunyà que no resulta gaire atractiu i que en el final de l'obra em va causar certa tristor. La humanitat artificial de Klara és més poderosa i certa que la de molts humans que l'envolten. Una reflexió preocupant. No em causaria gaire estranyesa que aquesta obra fóra portada al cinema, una història ben escrita i molt potent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada