divendres, 11 de juny del 2021

Mi retiro

 


Autor: Abraham Martínez.
Editorial: bang ediciones. (2020).

I si el Führer no hagués mort dins del seu búnquer?, és possible que tingués preparada la seva fugida, deixant la seva dona morta per enverinament amb cianur, com la gran part dels habitants del seu amagatall? Aquest és el punt de partida d'aquest còmic que relata la seva marxa i el llarg camí que el va portar a les illes Balears primer, i després a l'exili a Argentina. Perseguit pels agents aliats, haurà de trobar la manera de desaparèixer mentre veu com tot el seu món es va extingint. La vida li farà una mala jugada al final, però no revelem més d'aquesta apassionant història. Curiosament, Hitler ara és Roderich Fleischer i la seva professió és carnisser. L'opinió que en té dels espanyols en la seva estada a Mallorca és d'una població clarament inferior composta per subhomes lletjos com a dimonis. Resulta xocant veure  Hitler mirant en el No-do a Franco inaugurant pantans. Tot un poema.
Abraham Martínez és guionista i dibuixant, llicenciat a Belles Arts a la Universitat de València, procedeix del món de la fotografia i l'art, i ha estat editor d'una publicació cultural. Ara és gestor cultural. La seva anterior obra va ser "Plutocràcia, crònica d'un monopoli global", editat també per la mateixa editorial. Per cert, unes magnífiques edicions totes dues.
Una obra interessant que narra un possible desenllaç d'una realitat que mai podrem saber. Veient la bibliografia que apareix al final del còmic, podem veure l'enorme documentació consultada per realitzar una narració plena de detalls ajustada a la realitat del món d'aquells anys. El final de la narració és la cloenda perfecta a un imperi del terror com va ser el Tercer Reich.


1 comentari: