dissabte, 25 de maig del 2024

Balada para Sophie

 




Guió: Filipe Melo. Dibuixos: Juan Cavia.
Norma Editorial. (2021).

L'obra ens narra la vida de Julien Dubois, un famós pianista que en els darrers dies de la seva vida per motiu d'un càncer és entrevistat per Adeline Jourdain, una reportera del diari Le Monde. En principi l'entrevistat no ofereix cap facilitat, però tal com passen els dies la relació entre ells dos provocarà que l'entrevista es converteixi en una confessió. A la conversa apareixerà amb claredat la figura de François Samson, un altre pianista que és admirat per ell de la mateixa manera que és envejat. Una ombra permanent i present.
La moral, l'ètica i l'enveja i la frustració són els elements que componen un còctel explosiu. El còmic no jutja ni etiqueta els personatges, només planteja una situació en què la tria esdevé un camí a la vida. Un camí que passat els anys pot ser considerat una estafa, una ridícula carrera d'enganys.
La relació entre els dos pianistes té alguna semblança a la famosa lluita entre Mozat i Salieri de la pel·lícula "Amadeus" de Milos Forman, però amb la diferència notable que aquí el menys afortunat obté el beneplàcit del públic, la crítica, i els guanys econòmics. I malgrat això sempre desitjarà el geni, el do de l'altre, sempre.
Filipe Melo, músic, director de cinema i autor de còmics portuguès, és un pianista, compositor i orquestrador que en aquesta obra s'apropa als seus mons més personals. Al final de l'obra i darrere dels esborranys del dibuixant argentí trobarem la partitura de la peça composta pel mateix Melo, la balada per a Sophie. 
Juan Cavia, argentí, és director d'art al cinema i dibuixant de còmics. Ha realitzat nou llargmetratges i va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula no anglesa amb el film "El secreto de tus ojos" de J. Campanella. Els seus dibuixos són una exhibició de les figures humanes que tenen alguns tocs caricaturescs que encara els fa més expressius. El color és un altre encert de l'obra.
Una obra exquisida, amb un guió impecable i un dibuix enorme de dos autors que ja tenen més d'una obra en comú i que són una promesa consolidada. 
Deixem sonar la música d'aquesta balada i escoltem-la amb atenció al llarg d'aquestes tres-centes vint  pàgines que ens faran gaudir com a melòmans i com a lectors de còmics..



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada