dijous, 22 d’agost del 2024

La colla Mata-degolla

 




Autor: Edward Gorey.
Angle Editorial. (2008).

Un abecedari macabre per veure els perills de la vida. Poc més de cinquanta pàgines deliciosament tenebroses, macabres i extremadament incorrectes políticament. M'ha fascinat el treball de trames de diferents intensitats, direcció i compacitat que donen múltiples plans i volums dels escenaris terrorífics on es mouen les pobres víctimes infantils.
Edward Gorey, escriptor, il·lustrador  i creador de tipografies i d'escenografies teatrals, va néixer a Chicago l'any 1925. Va estudiar Belles arts a la seva ciutat natal i Filologia francesa a Harvard. Més endavant es va traslladar a Nova York, on va treballar com a director artístic a l'editorial "Doubleday" i va col·laborar com a il·lustrador a Squire, Vogue, The New Yorker i Playboy.
Autèntic autor de culte i clar predecessor de creadors com Tim Burton.  Va il·lustrar obres d'autors il·lustres com Chesterton, H.G. Wells, Bradbury i Poe.
Molts anys va ser rebutjada la seva obra pels editors que la consideraven massa morbosa, negra i absurda. Va crear més d'un centenar d'obres que escrivia a les nits, la feina per als altres autors li menjava totes les hores del dia. A la seva obra apareixen sovint la figura de les ballarines, i, sorpresa, molts i molts gats. 
A més de la seva obra literària va realitzar diferents escenografies per al teatre i la televisió. Va crear els crèdits de la sèrie "Mistery" i l'any 1977 va guanyar el premi "Tony" al millor disseny de vestuari per l'adaptació teatral de Broadway del clàssic de Bram Stoker Dràcula.
Un autèntic artista que va morir sol a la seva mansió anomenada "Elephant House". 
No us perdeu les tenebres d'aquest mag de la foscor. I a més en una edició bilingüe català-anglès. La traducció és de Jordi Puntí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada