dilluns, 12 d’agost del 2024

La debacle

 



Autor: Pascal Rabaté.
Norma Editorial. (2024).

Norma Editorial publica ara aquesta magnífica obra que a França es va publicar en dos volums per l'editorial Futuropolis entre 2026 i 2018. Són més de dues-centes pàgines, però és difícil deixar la seva lectura una vegada començada.
El protagonista de la narració, Amédée Videgrain, és un soldat que intenta regressar a París una vegada derrotat l'exèrcit francès per la pèrdua de la línia Maginot davant de l'escomesa de les tropes alemanyes el juny de 1940. No és un retrocés endreçat, és un caos sense sentit ni lògica.
Amédée considera un deure ètic i moral defensar el seu país i la seva democràcia davant de l'atac de la dictadura nazi, però una vegada dins de l'engranatge bèl·lic es trobarà un panorama absurd, cruel, inhumà i sovint estúpid. Una vegada cau tot el més important és salvar la vida, i haurà de fugir de les tropes en rendició, desertar i escapolir-se amb un company. L'únic destí és tornar viu amb la seva dona.
L'autor exposa amb contundència la fragilitat d'un exèrcit inexpert, sense preparació i compost per una barreja incòmoda de classes socials, pensaments, i ideologies. Un exèrcit antiquat, decadent davant de la maquinària, freda, precisa i letal d'un exercit alemany quasi professional amb un pensament únic.
El dibuix de l'obra és enèrgic i vibrant, els traços negres es mouen sobre extensions de blanc, de vegades amb superfícies grises que donen volum, o amb ratllats contundents i negres en les imatges nocturnes. Una meravella de síntesi.
Rabaté és un dels autors estimats i admirats al nostre blog. Així, ja el vam comentar i gaudir a: Revienta, cerdo, on col·labora amb el dibuixant Simon HureauDidier, la 5ª rueda del tractor, ell com a dibuixant, i un guió molt i molt divertit de François RavardSota els còdols, la platja, i Un gusano en la fruta, obres on escriu i dibuixa tot sol. Afortunadament, molta obra d'aquest autor ens va arribant al nostre país per l'esforç d'algunes editorials com Norma, o Barbara Fiore.
Rabaté, nascut a Tours l'any 1961, té un enorme nombre d'obres publicades, col·laboracions amb altres autors i dibuixants, una col·lecció de premis molt important,  i traduït a moltes llengües. És un dels grans de França, però a més, des de l'any 2010 ha dirigit cinc llargmetratges al cinema amb un èxit notable. Un artista complet.
"La debacle" és una narració antibèl·lica que ens mostra amb detall l'ensorrament dels pensaments i els comportaments socials de les persones en una guerra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada