diumenge, 17 d’abril del 2016

Para una autopsia de la vida cotidiana. Conversaciones.


Autor:  J.G. Ballard respon a quatre entrevistes per a diferents publicacions.
Editorial Caja Negra. 2013

Llibre que recull quatre entrevistes realitzades entre 1982 i 1991 a l'escriptor icona de la ciència-ficció  J.G .Ballard. El pròleg de Pablo Capanna situa a l'autor dins del panorama literari i la seva influència posterior a altres autors.
La primera entrevista porta el nom de "El futuro, un enorme y resignado suburbio del alma" i ocupa més del 50% del llibre. Realitzada per a la revista Re/Search, especialitzada en la cultura punk nord-americana pels editors Andrea Juno i Val Vale. Ballard parla sobre la vida en diferents ciutats, la seva infantesa, els assassins en sèrie, els programes de la televisió, el surrealisme i de la figura de William Burroughs. A la segona entrevista, la que porta el nom del llibre, respon a les preguntes de Graeme Revell, músic i artista conceptual australià. Ens parla sobre el fetitxisme, el cinema, les drogues i la pornografia.
A la tercera, sota el títol de "El surrealismo, verdadero paisaje del siglo XX", ens descriu la seva passió pel surrealisme i com el va marcar. Les preguntes les realitza Lynne Fox. I per tancar el llibre respon a les qüestions de Maura Devereux sobre la mitologia i el futur sota el títol de "El complot invisible entre tecnologia y erotismo".

Ballard apareix com a un escriptor ja consagrat, amant d'una vida rutinària i tranquil·la, un home reflexiu, allunyat de l'actualitat i una mica desapassionat. Totes les entrevistes incideixen sobre la seva obra més personal i polèmica "Crash" que ell desmitifica i s'allunya d'una implicació personal. També sorprèn el conservadorisme sobre la sexualitat, el pessimisme al voltant de les noves tecnologies i el plantejament d'un futur on l'avorriment serà el principal enemic.

El llibre resulta especialment interessant per als seguidors de l'escriptor anglès i de la seva dilatada obra. També resulta atractiu per a tots aquells que cerquen una reflexió sobre la vida actual i els problemes que ens portarà un futur que ja està aquí. Resulta curiós que moltes coses que Ballard va dir 25 anys endarrere estan succeint ja en els nostres dies. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada