divendres, 8 de juny del 2018

Watertown


Autor: Götting
Norma Editorial. (2017).

Inquietant obra de Jean Claude Götting que s'apropa al gènere del thriller amb una força i sordidesa que et deixa clavat a la butaca. L'acció passa a la dècada dels seixanta a l'estat nord-americà de Massachusetts i s'origina a la petita localitat de Watertown. En aquesta avorrida i grisa ciutat la mort accidental d'un pastisser i la desaparició de la dependenta del mateix establiment origina una obsesiva recerca de la veritat en la ment del protagonista Philip Whiting. Un dia abans de l'esdeveniment de la mort, la cambrera que manté una relació diària de client habitual amb el protagonista li anuncia que demà ja no hi serà. Aquesta frase i la rara mort del propietari del local desperta a un home carregat de grisor, desesperança i avorriment dins d'una ciutat igualment morta.
El dibuix que de vegades podria semblar estàtic o decoratiu agafa molta força amb la narració. La seva aparença, arquitectura i situació dels personatges l'apropa a la pintura d'Edward Hopper. La distribució de les vinyetes, tres o quatre en cada pàgina li dóna també una marca especial. Aquesta sensació de buidor que uneix als dos artistes també es veu reflectida en la narració que entra en el món del thriller de Patrícia Highsmith. Sembla que l'única manera de sortir del tedi i de la manca de vida sigui a través de l'absurd o el dolor.
Una obra que agafa velocitat amb el pas de les pàgines i que t'acaba descol·locant del tot amb el seu sorprenent final. Götting demostra que és un dels grans i justifica un altre cop la quantitat de premis internacionals que ha rebut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada