dimecres, 26 de desembre del 2018

Bartleby, el escribiente.



Autor: Herman Melville. Dibuixos: Javier Zabala.
Editorial: Nórdica Libros.

L'he tornat a llegir un altre cop. Bartleby és un dels meus personatges favorits. Em fascina per la seva potència, la seva tenacitat, la seva força d'anar cap al seu destí, malgrat tot el que l'envolta. Un copista que treballa en una oficina de Wall Street que un dia decideix de sobte deixar d'escriure amb la cèlebre frase de "preferiria no fer-ho".
Ningú sap d'on ve aquest home que no revela el seu origen, i una vegada pren la seva decisió de no fer res que pugui alterar la seva decisió, es manté ferm com un roc. L'advocat del despatx, que és el narrador de la història, passa de l'estupefacció a la còlera, i acaba en una curiositat propera a l'admiració. El final de la narració no deixa de sorprendre, malgrat que tot sembla apuntar en aquesta direcció. 
Una obra curta de l'escriptor novaiorquès que va escriure moltes novel·les, llibres de narrativa, una obra de poesia i  nombrosos contes, però va passar a la història com a l'autor de "Moby Dick". Una vida plena de desgràcies, viatges amb captiveri, suïcidi del seu pare i també anys més tard del seu fill, va portar a Melville a patir molts problemes físics i psicològics. Va morir en la solitud i en la pobresa.
L'obra, un regal de fa un temps i que ha descansat alguns anys a la nostra llibreria, és un llibre amb una enquadernació magnífica i amb dibuixos de Javier Zabala que va guanyar el "Premio Nacional de Ilustración" l'any 2005 i que ha realitzat dibuixos en més de seixanta obres.
Una lectura obligada d'aquest genial autor que va preparar el camí per a altres escriptors que s'endinsaran en temes psicològics i metafísics, com  Franz Kafka anys més tard.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada