dissabte, 31 de juliol del 2021

Sentient



Autor: Jeff Lemire. DIbuixos: Gabriel Walta.
Editorial: Panini Comics. (2020).

La combinació d'aquests dos monstres de la narració i de la il·lustració, han creat aquesta magnífica obra que malgrat tocar un tema molt utilitzat, el viatge dels humans a una colònia exterior a la Terra pel greu estat d'aquesta, són capaços de donar-li una altra volta de cargol i canviar absolutament el registre.
Lemire li dòna a l'ordinador central de la nau, la USS Montgomery, la difícil missió de portar a un grup de nenes i nens de diferents edats que han vist morir els seus pares per enfrontaments entre ells, a un nou planeta que pot ser l'alternativa a la Terra. La situació d'aquest nou planeta ha originat allà, també dos grups oposats violentament. Serà la intel·ligència artificial la destinada a defensar als petits viatgers davant dels atacs i preparar-los per a un futur incert. El reconeixement de la mateixa màquina de la seva manca de preparació per desenvolupar aquesta tasca de mainadera, li proporciona encara més caràcter humà a l'ordinador central. S'haurà d'enfrontar a totes les necessitats vitals dels més menuts, als atacs d'altres humans que volen conquerir la nau, i també a l'altra intel·ligència artificial de la nau invasora. 
Walta  recrea perfectament els espais interiors en tons càlids i acollidors, davant dels tons freds i durs de l'exterior amenaçant. El domini de les expressions de les cares i cossos dels humans, i també de la part mecànica de la nau, transmet perfectament la intensitat de l'acció. El ritme és àgil i dinàmic, fent servir poques vinyetes per pàgina.
Jeff Lemire és un autor canadenc amb una llarga i premiada trajectòria on destaca "Black Hammer", i el rellançament per a Marvel de les sèries de "X-Men", i "Lobezno". Té  obres com a autor complet: "Un tipo duro", la sèrie "Essex County", la sèrie "Royal City" i la sèrie "Sweet Tooth", ara portada a Netflix.
Gabriel Hernández Walta és un il·lustrador espanyol d'enorme i també premiada carrera. Hi ha col·laborat en infinitat de projectes i guionistes i la seva empremta la podem veure en moltes de les creacions de Marvel.
Un còmic que origina una voracitat important en la lectura, brillantment dibuixat i pintat, i que té, a més, molta originalitat al passar per escenes que ja hem pogut veure en altres narracions, però donant-li una òptica molt diferent i profunda. De fet, es destaca la humanitat de la intel·ligència artificial davant de la maquinal estupidesa dels humans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada