dimarts, 27 de juliol del 2021

La memòria de l'arbre



Autora: Tina Vallès.
Editorial Anagrama. (2017).

Aquesta obra és, per davant de tot, una novel·la bella, bonica, amable. El protagonista és un nen, Jan, que va veient que les coses no són com volen fer veure els adults, malgrat que ho intentin. Les converses amb el seu avi, Joan, ens van dibuixant la importància dels records, de com  es formen, emmagatzemen i desgraciadament es poden perdre per sempre. La vinguda dels avis que vivien al poble, al seu pis del barri de Sant Antoni de Barcelona, és un senyal que res tornarà a ser igual que abans. El record de la desaparició d'un desmai (salze ploraner) que regnava enmig de la plaça on vivien els avis i on passava Jan els estius serà un element fonamental en la narració, i explicarà el perquè de la relació de l'avi amb els arbres quan acompanya al nen en el seu retorn del col·legi.
Un llibre on hi ha moltes preguntes sense resposta, i respostes sense preguntes que acompanyen a silencis que parlen de vegades més que les paraules. 
Tina Vallès és filòloga, i es dedica a l'escriptura, la correcció i la traducció. Ha  guanyat amb aquesta obra el Premi Llibres  Anagrama de novel·la l'any 2017, el Premi Maria Àngels Anglada 2018, el Premi Jean Monnet des Jeunes Européens 2020, i finalista del Premi Mandarache 2020. Ha estat traduïda a més de quinze llengües. També ha guanyat altres importants premis amb altres llibres de la seva curta, però exitosa obra, com el Premi Mercè Rodoreda amb "El parèntesi més llarg" i el Premi Folch i Torres amb la novel·la "Els pòstits del senyor Nohisoc".
Un llibre que es llegeix amb un somriure, i ens parla dels petits, però importants detalls de la quotidianitat, de la vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada