divendres, 23 de juliol del 2021

El último tahúr



Autor: Rodrigo Sopeña. Dibuixos: Juande Pozuelo.
Editorial: Dolmen. (2019).

Aquest còmic és un western amb totes les de la llei, amb vaquers, pistolers, noies al "saloon", moltes partides de pòquer, bandolers, colons, ferrocarrils, i tot el  que podeu imaginar d'aquest gènere. 
Andy, es guanya la vida fent trampes a les partides de cartes. Quan  decideix  ser una persona honesta, publica, amb un sobrenom, un llibre amb l'explícit títol de: "L'expert a la taula de joc" que aixeca una enorme indignació entre la població dels jugadors poc transparents. 
El còmic ens fa una descripció acurada de molts aspectes de la vida d'aquell temps, i resulta una magnífica guia dels esdeveniments que es van succeir i van conformar la història de Nord-amèrica.
A les seves pàgines també apareixen figures llegendàries com els Germans Dalton, Houdini, i el famós fora de la llei John Wesley Hardini, i actes populars com l'assalt als dos bancs de la ciutat de Cofeyville, o la lluita amb els indígenes que lluitaven per la seva terra.
Curiosament, aquesta és la primera obra gràfica dels dos realitzadors. Sopeña és un reconegut guionista i director de cinema infantil i sèries de televisió, i Pozuelo és un creador d'animació de cinema, i ha dibuixat els "story boards" de superproduccions com "Atrapa la bandera" o els films de "Tadeo Jones".
Un còmic que es llegeix sense dificultat, dibuixat i acolorit de forma clàssica, i que a més de ser entretingut i amb molts trets, et dòna molta informació de petits detalls que de vegades ens passen desapercebuts quan fem referència a la història com una pura successió de guerres i paus.
Per tancar l'entrada, he decidit posar una vinyeta que fa uns anys molt possiblement no hauria estat dibuixada, l'empoderament de la dona també serveix per defensar-se a trets quan les coses es posen lletges. Un gest de complicitat dels autors ben rebut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada