dimarts, 7 de setembre del 2021

En el ahora

 



Autor: Thich Nhat Hanh.
Editorial Kairós. (2017).

- El entonces pertenece al futuro. Es una ilusión que nunca se hará realidad.
- Solo gracias al vacío pueden manifestarse todas las cosas. La naturaleza de un yo es una ilusión.
- El ahora abraza todos los cuándo y todos los pudo haber sido.
- Solo en el aquí podemos reconocer nuestra mutua presencia. Fuera del ahora, todo es etéreo, como el  humo.
- Lo que veo eres tú mismo. Solo podemos verlo si regresamos al ahora. Todo lo que has estado  buscando está ya en el momento presente.
- Solo en el ahora puedes ver el aquí. Solo el presente es real.  

Aquestes quatre pinzellades  poden donar una idea general d'aquesta íntima i poètica obra inspirada en un text clàssic del mestre zen japonès Dogen. El llibre es divideix en dues parts molt diferenciades. La primera parla de la vida de l'autor, i el difícil camí que va hi va haver de recórrer per la violència i bogeria de la guerra contra els francesos primer, i després la guerra entre els dos Vietnam, que va causar tantes morts. Dins d'aquest infern, Nhat va promulgar un "budisme compromès", un budisme que fos una petita barcassa per salvar al país d'una desesperada situació de conflictes, divisions i guerra. Una acció d'ajut emocional, d'assistència mèdica, d'intent de trobar pau i equilibri enmig dels trets de les metralladores. Molts dels seus companys van caure abatuts, i van haver d'anar movent-se pel territori, perseguits pels militars.
La segona part del llibre és plena de poesia, principis de vida, referències als mestres budistes i una reflexió al voltant del més gran poema èpic vietnamita "La història de Kieu" de Nguyen Du.
El llibre inclou cal·ligrafies meditatives del mateix autor, i ens invita a entrar en l'espai de calma i intemporalitat.
Thich Nhat Hanh és un dels mestres zen més respectats i considerats del món budista. En porta més de seixanta anys  en l'ensenyança de l'art de viure de forma conscient, i és autor de molts llibres traduïts a moltes llengües del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada