divendres, 17 de setembre del 2021

Rhapsody in blue

 



Autor: Andrea Serio.
Roca Editorial de Libros. (2021).

"Apenas quedan vestigios que nos recuerdan esa luz. Cada vez estamos más cerca de la oscuridad; de hecho, solo somos casi oscuridad". 
Aquesta frase de l'obra "Entre el cel i la terra" de J. K. Stefánsson obre aquesta barbaritat de còmic. I dic barbaritat perquè les aquarel·les d'aquest dibuixant italià que omple les pàgines d'aquest còmic són senzillament brutals, espatarrants, pura pintura. Andrea Serio és professor a l'escola Internacional de Còmics de Torí i Florència, és autor del llibre d'art "Seriously", i ha realitzat nombroses exposicions, portades de discos, cartes del tarot, cartells de cinema i moltes coses més.
Les figures humanes i els espais gegantins ocupats per personatges realitzant operacions quotidianes ens apropen molt als escenaris d'Hooper, i a algunes obres de Mattotti. 
El protagonista Andrea Goldstein viu placidament a la seva ciutat de Trieste, és a punt de començar la universitat, tot sembla anar bé, però de sobte el feixisme de Mussolini i l'antisemitisme de Hitler canvia totes les regles del joc. Haurà de marxar als Estats Units i buscar una nova vida. Nova York resulta fascinant i el blau del cel li recorda als cels de la seva terra. La música de George Gershwin inunda l'aire de la ciutat dels gratacels. Un altre gir de la vida el farà tornar a Itàlia per defensar-la uniformat com a soldat nord-americà. Aquesta història ens és narrada amb diferents salts temporals, i això que podria suposar alguna dificultat en la lectura, acaba donant-li agilitat i frescor a la narració. 
Un còmic ple de nostàlgia, de tendresa, del dolor de l'emigració forçada pel feixisme, però també del desig de viure i tirar endavant. A les darreres pàgines veurem que tots els esdeveniments estan basats en fets reals. Una bona narració expressada amb uns dibuixos colossals del mestre Andrea Serio.




1 comentari:

  1. Totalment d'acord. Es una bona adaptació del llibre de
    Silvia Cuttin

    ResponElimina