dimarts, 14 de setembre del 2021

La casa de foc

 



Autor: Francesc Serés.
Editorial: Proa. Col·lecció A Tot Vent. (2020).


A Sallent de Santa Pau arriba un home que no deixarà mai de ser un foraster, una persona que fuig d'un passat, i que serà el dipositari de les històries dels altres. Aquest personatge serà el narrador amb un paper actiu que canalitzarà els dolors, les raons visibles i les ocultes, els temors, i l'energia de les passions i la venjança de tota una complexa galeria de personatges.
L'autor posa en el centre un professor que rebrà la petició del tot poderós i misteriós Jordi de Can Sol per que faci classes de repàs a la seva néta de tretze anys, la Mar. La relació intensa i voluble amb la Mar i la seva mare, la Carmina, començaran a moure i deixar clarianes en un horitzó que sembla lligat amb mà de ferro. Resulta curiós que el patriarca i propietari de tot el que es fa i desfa a la comarca tingui el do màgic dels sauris, l'habilitat de trobar aigua sota la terra sense més ajut que la seva energia sensorial.  
L'obra mostra la importància de tots els personatges per petits que siguin. Tots ells componen un entramat d'històries, una mena de teranyina social ficada en un entorn natural gegantí que per una banda els aïlla i sintetitza, però que també els empetiteix i els fa més vulnerables.
Una història de grandeses, de misèries, de poder i ambició, de desitjos i frustracions, d'amors i de baixes passions.
Un llibre de quasi sis-centes pàgines que es mou per un laberint de sentiments, i que conviu entre el misteri i el suspens, i toca temes com l'especulació, la genètica, l'educació i les economies submergides.
Resulta difícil deixar de llegir aquest llibre, i malgrat que té una llarga extensió de text, és molt fàcil que el llegeixis en poques hores. Va rebre el Premi Proa de novel·la amb aquesta obra i també ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura, i el Premi Ciutat de Barcelona. La bona enquadernació i el text amb un cos i tipografia amables, també ajuden molt a la seva bona lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada