divendres, 24 de setembre del 2021

Las historias secretas que Hopper pintó

 



Autora: Erika Bornay.
Icaria Editorial. (2009).

Fa només tres entrades que comentava la proximitat de les imatges d'Andrea Serio en la seva obra Rhapsody in blue, amb les del mestre nord-americà Edward Hooper. En aquesta obra l'autora s'aproxima als quadres del pintor, i ens proposa una sèrie de viatges imaginaris que exploren la soledat, la tristor, la decepció, i també la rebel·lió callada de les dones que apareixen en els seus immortals olis.
Pintar històries o contar quadres, la delicada i fràgil frontera entre totes dues discilplines artístiques que en aquest llibre tendeixen a desaparèixer. Si ets un seguidor d'Hooper, o fins i tot si només t'has detingut alguna vegada davant dels seus quadres, estic segur què has pensat que passava dins d'aquell quadre, què pensaven els personatges, o què passaria immediatament després d'aquella detenció pictòrica de l'acció. La mirada de l'espectador reconeix en aquests espais pictòrics la presència d'un conflicte, i potser un drama. En la mirada del pintor també hi ha una voluntat de voyeur, que provoca un plantejament d'anàlisi exterior d'aquesta realitat detinguda.
Erika Bornay és professora al Departament  d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona. La seva especialitat és la iconografia de la dona a l'Art. Com a escriptora ha realitzat nombrosos assajos sobre la iconografia femenina al llarg de la història, i en el camp de la novel·la té publicades una desena d'obres que exploren la complexitat de l'univers femení des de múltiples perspectives.
En el llibre podem gaudir de dinou històries al voltant dels quadres del pintor, i una darrera història del quadre que Hooper no va pintar mai.
Resulta molt agradable la lectura d'aquest llibre,  i és possible que algun quadre del pintor, ja t'hagués generat una història semblant aquell dia que vas poder veure l'obra d'aquest mestre del neorealisme. Les narracions són àgils, breus, i obren la porta a moltes altres històries possibles que cada espectador pugui imaginar. De fet, és una invitació difícil de refusar. Si t'agrada Hooper, aquest és el llibre. 


1 comentari:

  1. M'agrada Hooper, però no coneixia aquest llibre. Merci.
    Faré una ullada.

    ResponElimina