dilluns, 31 d’octubre del 2022

1984

 



Guió: Jean-Christophe Derrien. Dibuixos: Rémi Torregrossa.
Editorial: Planeta Còmic. (2022).

Adaptar una obra literària tan icònica i popular com el "1984" de George Orwell, escrita l'any 1948, és tot un atreviment. L'obra ha estat adaptada al cinema, ha inspirat moltíssimes altres obres, i fins i tot ha estat posada no fa pas gaire en dibuixos pel guionista i dibuixant Fido Nesti que ha realitzat una magnífica adaptació al còmic. Haig de dir que el còmic que avui comentem també assoleix un nivell molt alt en la recerca d'apropament a l'obra literària, i fa respirar tot l'ambient d'angoixa i claustrofòbia del llibre d'Orwell. Una molt bona feina dels autors francesos.
Winston Smith, un treballador encarregat de revisar la història i esborrar tot allò que no convé al Partit, coneix a Júlia, una altra treballadora. Neix una història d'amor en un món on tots els sentiments estan prohibits i condemnats. Junts intentaran fugir del control del "Gran Germà", líder omnipresent i un Déu implacable i totalitari. Una aventura que ells viuen sabent que els portarà a l'infern, però gaudint de moments de vida plena. El desenllaç de la història ja el sabeu, i cal preguntar-se: si és possible viure de veritat en una societat on tots els gestos, paraules són controlades i gravades? 
L'obra d'Orwell és considerada una obra profètica i a penes deformada de moltes de les societats de la nostra època.
La narració resulta àgil, i crea l'interès per saber com avança aquest intent de viure dels dos personatges, malgrat que ja coneixem l'obra. El dibuix de negre sobre blanc, i abundància dels grisos que ofeguen als habitants d'aquest món, és trencat per algunes vinyetes en color i les pàgines de la primera relació completa dels dos enamorats que troben un espai lluny del control del maleït "Gran Germà". 
Una molt bona ocasió per tornar a entrar dins del món d'Orwell i comprendre els perills dels sistemes de govern que sota el parany de la seguretat ens condemnen a estar sota el seu absolut control. I no dic més perquè el "Gran Germà" ens vigila. Aneu amb compte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada